Jdi na obsah Jdi na menu
 


24. 9. 2023

Assefová světovou rekordmankou v maratonu!

Berlínský maraton 2023 viděl fantastický zápis do historie. Ne tak díky Eliudu  Kipčogemu z Keni, který sice očekávaně triumfoval, ale světový rekord nepřekonal, ale díky Tigist Assefové z Etiopie! To, co předvedla, ohromilo mnohé, včetně televizních komentátorů!

Etiopanka na osmnáctém kilometru se rozhodla nastoupit a zavelet do útoku. Možná se to zdálo příliš odvážné, leč  ze strany Tigist její snaha nevyšuměla. Čím dál tím více zrychlovala a zanechala za sebou všechny své soupeřky. Otázkou zůstávalo, jaký bude výsledný čas. Dosavadní světovou rekordmankou byla Brigid Kosgeiová z Keni z Chicaga 2019 (2:14:04). 

Assefová až do cílové pásky nepolevovala, ba naopak, jako by ji vidina světového maxima povznášela! Její výsledný zápis byl 2:11:53 (!), a  předchozí  nejlepší čas  Kosgeiové doslova smetla z povrchu zemského! Jako první žena historie se dostala pod 2:13 i  a 2:12. Druhá nejlepší žena Sheila Chepkiruiová měla čas 2:17:49 a třetí Tanzanijka Shaurová 2:18:41. Dominance Etiopanky, která bere dech! 

Jak už uvedeno, Eliud Kipčoge z Keni sice světový rekord nepřekonal, ale triumfoval za 2:02:42, celkem už popáté v dějinách. Druhá pozice patřila jeho krajanu  Vincentu Kipkemoiovi, který při svém debutu zaběhl 2:03:13, a radoval se v cíli s keňskými fanoušky stejně hlasitě, jako kdyby vyhrál. Tadese Takele z Etiopie dosáhl cíle jako třetí (2:03:24). 

Výsledky zde : 

https://www.nbcsports.com/olympics/news/berlin-marathon-results-2023

(využito info z nbc sports, atletických přenosů čt a idnes.cz) 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář