Jdi na obsah Jdi na menu
 


31. 5. 2023

Josef Odložil

 

Narodil se 11. listopadu 1938 ve Zlíně. Po ukončení základní školy studoval na Vojenské Žižkově škole v Bratislavě. Zde se začal intenzivně věnovat atletice. Po absolvování školy nastoupil v Olomouci a začal běhat za místní klub Slovan.

Od roku 1958 studoval v Košicích, kde strávil pod vedením trenéra Jana Lišky tři roky. Jeho vzestupná výkonnost ho přivedla do reprezentace a od roku 1960 startoval za Duklu Praha.

Stanovil si nelehký cíl – účast na olympijských hrách. Zásluhou jeho houževnatosti, vytrvalosti, cílevědomosti a hlavně nesmírně silné vůle se mu v roce 1964 podařilo vybojovat nominaci na OH v Tokiu, kde získal stříbrnou olympijskou medaili v běhu na 1500 metrů. Porazil ho pouze fenomenální Petr Snell z Nového Zélandu.

V roce 1965 překonal světový rekord na 2000 metrů časem 5:01.2, což je dodnes český (československý) rekord. Při mezistátním utkání s Francií vytvořil v roce 1966 nový československý rekord na 1500 m časem 3:37.6.   

V průběhu své běžecké kariéry se stal 7x mistrem Československa, vedle olympijských úspěchů skončil na 2. místě Evropských halových her v roce 1967 (později Mistrovství Evropy v hale). Byl držitelem či spoludržitelem 11 československých rekordů a 5 nejlepších výkonů na území Československa.

Josef Odložil vystudoval FTVS UK, obor čeština – tělesná výchova. V roce 1977 obhájil rigorózní práci a získal doktorát filosofie na UK Praha za práci „Trénink vrcholových běžců na 800 m“.

Po skončení běžecké kariéry byl donucen z politických důvodů opustit armádu. Později působil v trenérské funkci ve Spartě Praha, v letech 1979 – 1981 jako trenér u Institutio National Del Deporte v Mexiku.

Po roce 1989 byl rehabilitován a vrátil se do armády. V letech 1992 – 1993 byl velitelem Mírových sborů OSN v Iráku.

Krátce po návratu do vlasti tragicky zahynul. Zemřel 10. září 1993 ve věku necelých pětapadesáti let. Jeho životní osud zachytil režisér Vít Olmer v dokumentárním snímku Josef Odložil – atlet olympijských ideálů.

Jeho přátelé se před 30 lety rozhodli na jeho počest uspořádat Memoriál, ve kterém nejprve byla hlavní tratí ona  "dvoukilometrovka", ale později se přešlo na tradičnějších 1500 m. Představily se zde takové hvězdy, jako byl Sileshi Sihine z Etiopie, Ryan Crouser z USA. Berhane Aderová z Etiopie, Japonec Koji Murofuši, Keňan Daniel Komen, Jan Železný, Barbora Špotáková,  Petr Svoboda, a mnoho dalších.

( zdroj www.memorial-odlozil.cz a atletické přenosy ČT)

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář