Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 7. 2008

Tomáš Jungwirth- atlet a komentátor

Tomáš Jungwirth byl skvělý atlet, československý reprezentant a stříbrný medailista z Evropských halových her 1966 a 1967  na 800 m, a později renomovaný televizní komentátor. Byl to bratr Stanislava Jungwirtha, běžce, který závodil na LOH 1952 a 1956 (v tomto roce se dostal do finále)  v jednom reprezentačním družstvu s Emilem Zátopkem, a jenž roku 1957 zaběhl v Houštce světový rekord na 1500 m 3:38,10- jako první pod 3:40 minuty!

Tomáš Jungwirth se narodil 24.11.1942 v Praze. V roce 1968 se účastnil jako atlet olympijských her v Mexico City (skončil  na osmistovce v rozběhu). O dva roky dříve byl členem našeho družstva pro mistrovství Evropy 1966 v Budapešti, kde doběhl na pátém místě na osmistovku v národním rekordu 1:46:70.

Po skončení  atletické kariéry pro Jungwirtha začala nová etapa: poté, co absolvoval Fakultu žurnalistiky Karlovy Univerzity (70.léta)  se z výborného atleta stal televizní komentátor. Do televize přišel v době, kdy do Hlavní redakce tělovýchovy a motorismu ( tak se dříve Redakce sportu nazývala) přicházelo velké množství nových pracovníků, kteří se seznamovali s chodem sportovního vysílání.

Mezi nejnezapomenutelnější Jungwirthovy komentáře patří bezpochyby emotivní závod na 400 m žen na 1. MS v Helsinkách 1983, kde ČSSR získala 2 medaile- zlato Jarmila Kratochvílová a stříbro Taťána Kocembová. Z jeho "Teď by to chtělo vydržet, Jarmilo a Táňo!" i po tolika letech jde mráz po zádech.

V devadesátých letech, po odchodu z Československé televize, byla Jungwirthovým dalším zaměstnavatelem firma Kabel Plus. Avšak v lednu 1998 se životní běh Tomáše Jungwirtha zastavil. Zemřel v 55 letech na infarkt. Jeho odkaz však mezi současnými atĺetickými komentátory České televize žije dál.

( v článku využity materiály FSV UK Praha, příspěvek na Radiu Praha http://archiv.radio.cz/news/CZ/1998/20.01.html  , knížka Kdo byl kdo v české atletice, článek http://www.athletix.org/Eurochamps/eurochamps.htm,  pořad České televize 50 let přímého přenosu a vyprávění bývalého komentátora ČST Víta Holubce)

 

 

 

  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pár připomínek...

Štěpán Škorpil, 23. 7. 2008 11:54

Vážená slečno kolegyně, nedá mi to, abych nereagoval na článek o Tomášovi Jungwirthovi, který byl nejen mým kolegou, ale troufnu si říci i jedním z nejbližších kamarádů mého života.
Jeho bratr Stanislav nestartoval jen na LOH 1952 v Helsinkách, ale běžel finále v Melbourne 1956 a rok na to zaběhl jako první muž této planety 1500 m pod 3:40 - v Houštce za 3:38,1 (SR).Tomáš J. nebyl jen tak obyčejným členem družstva na ME 1966 v Budapešti - ve fináele půlk\ doběhl na skvělém pátém místě v novém národním rekordu 1:46,7 (obé si lze ověřit ve Vámi zmiňované publikaci"Kdo byl kdo...". Zcela vedle jste ale v informaci o chodecké "dvacítce" v Soulu - tu jsem komentoval já a Karol Polák můj komentář v originále použil i při přehledu "Sport v roce...", což je určitě v archivu ČT. To jen pro upřesnění, aby se v chybce nepokračovalo (odkud jste vlastně tuhle informaci dostala - to by mou maličkost docela zajímalo...). Jinak se mi stává, že Vaše stránky - určitě záslužná a užitečná práce, gratuluji - dostanu třeba třikrát... Prima léto přeje -šš-