Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 4. 2020

Hry u protinožců - část 5.

Desítka mužů. Kolik legendárních bitev už v historii královny sportu přinesla !  Mezi velké hrdiny této distance musíme vzpomenout i našeho Emila Zátopka, který tuto distanci dvakrát vyhrál  na LOH v roce 1948 a 1952 .

V Sydney v roce 2000 se příznivci atletiky dočkali dalšího velkého souboje zástupců Etiopie a Keni - Haile Gebrselassieho a Paula Tergata. Kdyby nebylo Etiopana, Tergat by byl vyhrál vše v  meziolympijském období od roku 1996 do roku 2000. Tergat bral stříbro na posledních dvou olympiádách a světových šampionátech. Byl pětinásobný mistr světa v krosu pětkrát v řadě při Gebrselassieho absenci. Ale pojďme již k souboji vytrvaleckých gigantů v Sydney! 

Finále desítky se stalo týmovým soubojem Keňa vs.Etiopané Gebrselassie a Mezgebu. Kolo před cílem vedl John Korir, Tergat těsně za ním. Mezgebu se protlačil kolem Gebrselassieho ramene, což mělo rovněž vliv na Tergata. Tergat následně zpomalil, a zvenčí se pustil do sprintu. Byl to Gebrselassie. který musel dohánět ztrátu. Pouze Mezgebu se dokázal udržet ještě ve hře. Cílová rovinka přinesla doslova úprk: Tergat vpředu, Gebrselassie postupující  blíže k němu. Tlak Etiopana byl obrovský. V závěrečných metrech Keňan ztratil rovnováhu a vypadl z tempa, což znamenalo zlatou medaili pro Haile Gebrselassieho! To byl závod! 

 

Výsledky:

1.Haile Gebrselassie, Etiopie: 27:18:20 sezonní maximum 

2.Paul Tergat, Keňa: 27:18:29 

3.Assefa Mezgebu, Etiopie: 27:19:75 sezonní maximum 

(zdroj www.wikipedia.org, z angličtiny přeložila M.Famfulíková ) 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář