Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 6. 2020

Hry u protinožců - část 7.

Letní olympiáda v Sydney nabídla zlatou radost pro fanoušky české atletiky a jedinečný návrat oštěpařského krále Jana. 

Dva roky před sydneyskou olympiádou to přitom s atletickou budoucností Jana Železného vypadalo bledě. V dubnu 1998 si při tréninku přetrhl vazy v rameni a kvůli tomu  vynechal celou sezonu (Při tréninku posiloval tak, že běhal po dráze a na provaze tahal za sebou starou pneumatiku. Ten den však provaz zapomněl, a tak místo něj použil silnou gumu. Pneumatika se ale o cosi na zemi zachytila, tím se guma natáhla a vzápětí pneumatiku velkou silou uvolnila, přesněji – vystřelila. Ta pak podrazila nic netušícímu atletovi zezadu nohy. Následoval pád a přetržení vazů v rameni pravé ruky, kterou háže… ). 

Jan se však dokázal už v roce 1999 vrátit k atletice , a co víc, získal bronz na světovém atletickém šampionátu! Tato medaile pro něj měla , vzhledem k tomu, co se mu přihodilo, doslova cenu zlata!

A pak přišlo Sydney 2000!

Jestliže na začátku soutěže hodil věčný  Železného rival , Brit Steve  Backley, 89 m 85 cm, náš závodník se nevylekal, ba naopak! V druhém pokusu hodil 90 m 17 cm, nový olympijský rekord! Do konce soutěže jej nikdo nepřekonal, a tak se Železný mohl potřetí radovat z olympijského zlata, a ze vstupu mezi opravdové legendy své discipliny! Bronz bral Rus Sergej Makarov  ( 88 m 67 cm). 

Po skončení soutěže Jan líbal zemi, kynul divákům. I  díky nim to nesporně nevzdal,když mu před lety bylo nejhůř! 

( zdroj informací www.wikipedia.org, atletické přenosy ČT, www.reflex.cz, anglický zdroj přeložila a vše do článku sestavila M.Famfulíková) 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář