Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 6. 2016

Oštěpařka Dana Zátopková pokřtila v Centru Quadrio knihu vzpomínek

 

Jsou lidé, kterým se musíme velmi obdivovat nejen pro to, co dokázali, ale i pro to, jak skromní přese všechny ty nesčetné úspěchy zůstali. Mezi takové nesporně patří i legendární  oštěpařka Dana Zátopková, jíž by rozhodně nikdo nehádal blížící se věk 94 let, a která dne 23. června pokřtila v pražském Centru Quadrio knihu vzpomínek na život její, a také svého manžela Emila, čtyřnásobného olympijského vítěze na dlouhých tratích.  Atletika všelijak byla také u toho!

Podpořit „paní Danu“, jak se jí také říká, přišla celá řada dalších osobností z řad nejen atletů – bývalý diskař Imrich Bugár, mnohonásobná olympijská medailistka ve sportovní gymnastice Věra Čáslavská, dobrý kamarád manželů Zátopkových, zápasník Karel Engel, a mnoho dalších. Na počest D.Zátopkové zazpíval folklorní soubor z Vacenovic moravské písničky, které „paní Dana“ odjakživa milovala.

Kniha se jmenuje Náš život pod pěti kruhy a vydalo ji nakladatelství Academia v Praze. Je zajímavé, že naposledy Dana ještě se svým mužem vydala memoáry v 60. letech pod názvem Dana a Emil Zátopkovi vypravují, leč v tomto díle se některé věci objevily poněkud zkresleněji, a tak teprve Náš život pod pěti kruhy předkládá události tak, jak  se skutečně staly.  

Řekli o knize:

Ing.Lumír Kaválek, ředitel Regionálního muzea Kopřivnice,  dobrý známý Dany a Emila Zátopkových:

„Expozice Dany a Emila Zátopkových vznikla v roce 1998. Pamatuji se, jak jsem strávil nezapomenutelných 6 týdnů v jejich domku v Praze-Troji. Děkuji všem, kdo se o vznik této knihy zasloužili.“

Dana Zátopková, autorka:

„Původně jsem napsala asi 800 stran, museli jsme ale text zkrátit. Na publikaci jsem pracovala zhruba 7 let. Rozhodně o mne tak moc v tomto díle nejde, spíše o mého manžela Emila, který byl svými výkony v čele historických análů. Já za ním poněkud pokulhávám. Bylo by škoda číst nějaké nesmysly zprostředkovaně, když o nich mohu svědčit ještě já. Nevím, jak dlouho tu ještě budu, ale chtěla bych se s Vámi o své zážitky podělit.

Děkuji, že jste se přišli podívat a přeji Vám, aby se Vám kniha líbila. Je to o životě takovém, jaký byl. “

Kniha Dany Zátopkové byla pokřtěna vínem značky Modrý portugal.

Po skončení oficiální části následovala autogramiáda pro fanoušky českého sportu.

Zdroje informací zápisky z akce pořízené během samotného křtu, a také www.wikipedia.cz, vše do článku sestavila Michaela Famfulíková

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář