Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 8. 2024

Švábíkovou čeká početné olympijské finále

 

Švábíkovou čeká početné olympijské finále
Soňa Maléterová
 
V rámci pátého dopoledního programu na olympijských hrách v Paříži se představilo hned sedm českých atletů. Postoupila pouze tyčkařka Amálie Švábíková, kterou ovšem ve finále čeká devatenáct soupeřek.

Tyčkařce Amálii Švábíkové stačilo k postupu do olympijského finále absolvovat pouze dva pokusy. Zakládala na 440 centimetrech, které hned napoprvé překonala s obrovskou rezervou. Nezaváhala ani na následných 455. I při tomto pokusu si vedla naprosto s jistotou. Dál už svěřenkyně Štěpána Janáčka skákat nemusela, jelikož tuto hodnotu překonalo už pouze deset jejích soupeřek. Finále však bude dvacetičlenné. Rozhodčí totiž do další fáze olympijského klání poslali také řadu závodnic, které skočily 440 centimetrů a měly stejný zápis, což bylo velmi překvapivé rozhodnutí, jelikož dosud byli u technických disciplín velmi striktní, co se týká počtu finalistů. Můžeme tak pozítří očekávat extrémně dlouhé olympijské finále. Důležité však je, že bude s českou účastí. Velké zklamání prožila vedoucí žena letošních světových tabulek Britka Molly Caudery, která nezvládla ani svou základní výšku a boji o medaile bude chybět. "Kvalifikaci hodnotím kladně. Mým cílem bylo postoupit do finále, což je pro mě splněný sen. Jsem ráda, že se mi podařilo obě výšky skočit napoprvé a pošetřila jsem síly na finále, kde se pokusím předvést co nejlepší výkon. Moc se mi líbil skok na 440 centimetrech. Den následný už byl povedený o něco méně, ale i tak byl slušný. Samozřejmě nejsem nadšená z toho, že nás bude ve finále dvacet. Na jednu stranu holky chápu. Kdybych byla na jejich místě, tak bych do finále chtěla taky. Na druhou stranu jsem postoupila do finále, kde můžu také skončit dvacátá, ale nedá se nic dělat. Jsou to pravidla a já je musím respektovat," přiznala rozporuplné pocity ohledně nezvykle vysokého počtu finalistek. 

Nikoleta Jíchová včera usilovala o přímý postup do semifinále čtvrtky překážek. To se jí bohužel časem 55.45 nepodařilo. Druhou možnost měla v dnešním opravném běhu. Ty byly na programu tři a z každého z nich postupovaly pouze dvě nejrychlejší závodnice. Nikoletu však trápí bolavé koleno, a tak bylo otázkou, zda vůbec dokáže absolvovat další běh. Do cíle se dostala a co se týká času, tak dosáhla mírného zlepšení na 55.31, což na postup nestačilo, jelikož byla ve svém běhu čtvrtá a v celkovém pořadí skončí třicátá. "Mrzí mě, že to zranění přišlo v nejhorší možný okamžik. Zatím jsem ještě neabsolvovala magnetickou rezonanci, na kterou půjdu zítra a uvidíme, jak vážné to bude. Cítím bolest při chůzi i běhu. Díky skvělé péči fyzioterapeutů, doktorů a spoustě léků mi bylo umožněno tady běžet. Stále jsem se motivovala tím, že mám natrénováno, ale v hlavě jsem to měla. Naštěstí díky atmosféře jsem to při samotném závodě necítila. To všechno ovšem nemění nic na tom, že jsem mola běžet rychleji a z mého vystoupení tady nejsem nadšená. Vždy chci reprezentovat co nejlépe," zhodnotila svůj běh celkem sebekriticky. 

Svůj opravný běh absolvoval také Matěj Krsek na hladké čtvrtce a rozběhl ho velmi odvážně. Síly mu zbyly i na závěrečný finiš. V něm nakonec podle pouze Jihoafričanovi Lythe Pillayovi, a to o 13 setin, což byl přesně časový úsek, který Matějovi chyběl k postupu do semifinále. Těšit ho však mohl nový osobní rekord 45.53. Dva roky starý kariérní zápis z MČR v Hodoníně si vylepšil o dvě setiny. Z Paříže si nakonec odveze 29. místo. "Mám radost z toho, že padnul osobák. Pro ten jsem si do Paříže přijel. Dnes se mi běželo skvěle. Příjemně mě překvapilo, že i když jsem se ráno cítil ještě hodně unavený, tak v rozcvičení to bylo už výrazně lepší. Mělo to větší šmrnc než včera. Chtěl jsem to dnes rozběhnout rychleji, a i v závěru mi zbylo celkem dost sil a věřil jsem, že Jihoafričana dotáhnu. To se nakonec nepodařilo, ale nevadí. Odcházím s dobrými pocity," vyjádřil spokojenost se svým olympijským vystoupením. 

Vít Müller dokázal před třemi lety na olympiádě v Tokiu postoupit do semifinále na 400 metrů překážek a o totéž usiloval i v pařížském rozběhu. Těsně před odletem do francouzské metropole naznačil skvělou formu historickým národním maximem na trati 300 metrů překážek a do olympijského klání odstartoval z druhé dráhy. Všechny své soupeře tak měl před sebou. Jedním z nich byl i obhájce titulu a světový rekordman Karsten Warholm z Norska. Müller po většinu trati pak přecházel překážky jako pátý. V cílové rovince se pak ještě o jednu příčku propadl a doběhl šestý v čase 49.44, a tak se ani on nevyhne opravnému běhu. Warholm byl nejrychlejším mužem rozběhů za 47.57. "V této konkurenci jsem rád za každé místo, kterým se prokoušu. Však téměř všichni závodnici tady letos splnili ostrý limit a někteří překážkáři, kteří mě letos poráželi se sem ani nekvalifikovali. Čtvrtka překážek je teď neskutečně nabitá. Na začátku jsem to možná přepálil a v poslední stovce mi došlo. Přeci jen už je to můj letošní čtvrtý vrchol a sil ubývá, ale musím ještě nějaké sebrat pro zítřejší opravný běh," uvedl. 

Bohužel ani jedné z tria našich čtvrtkařek se dnes nepodařilo postoupit do semifinále. Nejblíže k tomu měla Lada Vondrová, pro kterou se jednalo o první start od mistrovství Evropy v Římě, kde běžela smíšenou štafetu a následně se kvůli přetrvávajícím respiračním problémům musela odhlásit z individuálního startu. Olympijský rozběh zvládla z 51.80, což v něm stačilo na páté místo a do semifinále postupovaly přímo jen tři nejrychlejší. Druhou možnost navázat na svůj semifinálovou účast v Tokiu bude mít v zítřejším opravném běhu. "Jediné čeho jsem se bála bylo, že mě celý ten závod sváže, a to přesně se stalo. Od začátku jsem běžela v křeči. Doufám, že jsem si to dnes odbyla a zítra už to bude jiná písnička," věří. 

Tereza Petržilková odstartovala do svého rozběhu z vnější deváté dráhy. Musela si tak své tempo nastavit sama, jelikož na své soupeřky neviděla. Cílem proběhla jako sedmá v čase 51.92. "Jsou to olympijské hry a já cítila zodpovědnost tady předvést plnohodnotný výkon, což se mi dnes nepodařilo. Byla jsem příšerně nervózní, a to mi svazovalo nohy. Necítila jsem se komfortně, tak věřím, že zítra poběžím uvolněněji."

Na devatenáctiletou Lurdes Glorii Manuelovou byl po čtvrtém místě na mistrovství Evropy kladen velký tlak a svou premiéru pod pěti kruhy si nejspíš představovala jinak. Šesté místo v rozběhu za 52.20 pro ni bylo velkým zklamáním. Stejně jako obě její reprezentační kolegyně ovšem bude mít druhou šanci v zítřejších opravných bězích. "Jsem zklamaná. Atmosféra byla jedinečná a představovala jsem si to jinak. Tím, že jsem byla přemotivovaná jsem nejspíš přepálila začátek. Musíme to s trenéry zanalyzovat a říct si co a jak směrem k zítřku."

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář