Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 8. 2024

Vadlejch hladce postoupil z kvalifikace

 

Soňa Maléterová
 
V rámci šestého dopoledního bloku na olympijských hrách zasáhlo devět českých atletů. Jakub Vadlejch si jediným pokusem zajistil finále. Lurdes Gloria Manuelová postoupila do semifinále na 400 metrů.

Oštěpař Jakub Vadlejch odcestoval do Paříže jako obhájce stříbrné medaile z Tokia. V první kvalifikační skupině házel jako šestnáctý v pořadí, takže musel na svůj pokus poměrně dlouho čekat, ale jak se ukázalo, nebyla to žádná komplikace. Hned úvodním hodem s přehledem pokořil kvalifikační limit 84 metrů, když se jeho náčiní zapíchlo na 85.63 a pošetřil tak potřebné síly pro finále. Házelo se opravdu daleko. Nejdelší hod kvalifikace 89.34 zaznamenal indický obhájce titulu Neeraj Chopra. Osm oštěpařů přehodilo 85 metrů. Brazilec Luiz da Silva vylepšil hodem na 85.91 jihoamerický rekord. 

„Je to můj nejdelší hod, jaký jsem kdy hodil v kvalifikaci. Navíc se mi se mi to podařilo prvním pokusem, takže jsem skvěle naladěn. Čekání na první pokus bylo opravdu dlouhé. Na to nejsem zvyklý. Většinou naopak házím někdy ze začátku. Snažil jsem se udržet koncentraci. To bylo zásadní. Dopolední závod je strašně jednoduché podcenit. Sektor mi tu sedí, je rychlý. Házel jsem tady podruhé v životě. Poprvé to bylo na Diamantové lize a tehdy se mi závod extrémně podařil, tak doufám, že na to navážu ve finále,“ pochvaloval si.

Všechny tři naše čtvrtkařky musely dnes absolvovat opravný běh. Lurdes Gloria Manuelová proměnila druhou šanci v postup. Po nevydařeném včerejším vystoupení se prezentovala výrazně lepším výkonem, když svůj běh dokončila na třetím místě v čase 50.81 a jako poslední se protlačila do zítřejšího semifinále. "Jsem nadšená. Nemám slov. Včera jsem brečela a dnes brečím zas, ale je to naštěstí z jiného důvodu. Podruhé jsem si prošla hot seats, což byla zajímavá zkušenost. Když jsem pak zjistila, že postupuji, tak to byl výbuch emocí. Nevím, co se včera stalo. Vůbec mi to nesedlo, ale dnes to byl jiný den. Přišla jsem na start a cítila se úplně jinak. Byl to navíc čas pod 51 vteřin, takže mě těší, že to přišlo ve správný okamžik," neskrývala nadšení. 

(foto v původním článku na www.atletika.cz) 

 

Spokojena mohla být také Tereza Petržilková. I když jí postup unikl, dokázala si výrazně vylepšit sezónní maximum, a to o 42 setin na 51.46. V celkovém zúčtování jí to stačí na 33. místo. "Oproti včerejšku jsem byla mnohem uvolněnější, tím pádem jsem neběžela tolik v křeči. Spadla ze mě nervozita. První dvoustovku jsem šla o něco pomaleji, ale o to víc sil jsem měla v závěru. Moc mi pomohla zdejší jedinečná atmosféra. Výsledný čas je na všechny peripetie, které mě letos postihly, dobrý. Těší mě, že jsem na největším vrcholu sezóny předvedla nejlepší výkon," vyjádřila spokojenost se svým vystoupením. 

Naopak Lada Vondrová se stejně jako ve včerejším rozběhu trápila a dnešní opravný běh zvládla za 52.15, což rozhodně není čas, se kterým by byla spokojena. Na semifinálovou účast z Tokia tak nenaváže. V Paříži skončí devětatřicátá. "Dala jsem do toho všechno, na co jsem momentálně měla a takhle to teď bohužel vypadá. Celá sezóna je k ničemu a dospělo to k tomu, že jsem na vrcholu sezóny zaběhla tak hrozné časy. Mrzí mě to."

Druhou šanci měl také v závodě na 400 metrů překážek Vít Müller. Ve svém opravném běhu dlouho bojoval o druhou přímo postupovou pozici do semifinále, ale v cílové rovince přeci jen měli jeho soupeři o něco více sil a svěřenec Jiřího Kmínka proběhl cílem jako třetí v čase 48.96, což bylo 29 setin za druhým Němcem Emilem Agyekumem. Na olympijských hrách tak obsadí 26. místo. "Po včerejšku už mi nezbylo moc sil, ale nechal jsem tam všechno. O lepší umístění jsem se nejspíš připravil v druhé zatáčce, která se mi dle mého názoru moc nepovedla, ale že se bude postupovat do semifinále časem poměrně hluboko pod 49 vteřin, to jsem nečekal. I já jsem rád za čas pod touto hranicí, ale samozřejmě převažuje zklamání z toho, že se mi nepodařilo postoupit. Na druhou stranu sezóna je opravdu dlouhá a já si po celou dobu jejího trvání dokázal udržet solidní formu, což beru jako pozitivum."

 

Na startovní čáru třetího rozběhu na 1500 metrů se postavila Kristiina Mäki. Ta před třemi lety v Tokiu prožila sportovní pohádku, když se jí podařilo postoupit do olympijského finále. Měla tak rozhodně na co navazovat. Prvním krokem ovšem bylo projít do semifinále. Postupový klíč byl jasný. Dál šlo přímo šest nejrychlejších závodnic z každého rozběhu. Kristiina zahájila závod ze zadních pozic, ale stále byla v kontaktu s nejlepšími. Ve finiši se pak dostala před několik soupeřek, ale její úsilí bohužel stačilo na sedmé místo v čase 4:06.07, což znamená, že bude muset zítra absolvovat opravný běh. „Sice se mi nepodařilo postoupit, ale pocitově jsem s během spokojená. Byl to dobrý závod. Doufám, že mi zbyly síly na zítra. Překvapilo mě, že jsme za sebou nechala velmi silné soupeřky a také v jiných bězích se nepodařilo postoupit některým favoritkám, takže o to otevřenější to může v opravném běhu být,“ věří v úspěšnou opravu.

Našim dvoustovkařům bohužel nevyšly ani opravné běhy. Jediný Tomáš Němejc dokázal jako jediný stlačit svůj čas pod 21 vteřin, když finišoval jako pátý za 20.84 a celkově obsadí 33. místo. Ondřej Macík bude s výkonem 21.14 sedmatřicátý a Eduardovi Kubelíkovi patří osmatřicátá pozice za 21.20.

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář