Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 8. 2021

CROUSER OPĚT ATAKOVAL SVĚTOVÝ REKORD

 

V rámci sedmého dopoledního programu na olympijských hrách v Tokiu proběhly tři finálové závody. Americký koulař Ryan Crouser triumfoval v novém olympijském rekordu. Trojskokanům kraloval Portugalec Pedro Pablo Pichardo. Překvapivým vítězem stodesítky překážek se stal Jamajčan Hansle Parchment. Pokračuje také soutěž desetibojařů s Adamem Sebastianem Helceletem a Jiřím Sýkorou.

Obsazení koulařských stupňů vítězů bude v Tokiu naprosto stejné, jak tomu bylo na minulých hrách v Riu. Titul olympijského šampiona naprosto suverénním způsobem obhájil Američan Ryan Crouser. Každý z jeho šesti pokusů dolétl dále, než byla hodnota jeho vlastního olympijského rekordu 22.52. To nejlepší si nechal Crouser až do závěrečného pokusu. V momentě, kdy už měl jisté zlato poslal své náčiní do vzdálenosti 23.30, čímž zaostal jen sedm centimetrů za svým světovým rekordem. Výkon lepší nyní již bývalému olympijskému rekordu, předvedl také druhý Joe Kovacs. Crouserův reprezentační kolega zapsal 22.65 a veze si domu druhé olympijské stříbro v řadě. Podruhé za sebou vystoupá na bronzový stupínek Novozélanďan Tom Walsh. Tentokrát si umístění na stupních vítězů zasloužil vrhem na 22.47.

(fotografie v původním článku na www.atletika.cz) 

Neohroženým králem trojskokanského finálového klání byl Portugalec Pedro Pablo Pichardo. Ten by zvítězil každým se svých tří měřených trojskoků. Nejdále doskákal v třetí sérii, kdy atakoval dokonce osmnáctimetrovou hranici. Za tou zaostal výkonem 17.98 jen o dva centimetry. Výrazně tím odskočil svým soupeřům a v podstatě si zajistil zlatou medaili. Jeho konkurenti byly o hodně zpět. Stříbro si nakonec vyskákal díky novému osobnímu rekordu 17.57 Číňan Yaming Zhu a na poslední chvíli odsunul na třetí pozici halového světového rekordmana Fabrice Zanga, jenž vybojoval vůbec první olympijskou medaili pro Burkinu Faso za 17.47.

Asi jen málokdo si připouštěl, že by mohl být vítězem stodesítky překážek někdo jiný než americký favorit Grant Holloway. Světový šampion byl v posledních třech sezónách v podstatě k neporažení a na americké olympijské kvalifikaci se na setinu přiblížil světovému rekordu krajana Ariese Merritta. Ve finále měl tradičně nejrychlejší start, ale v závěru to z jeho strany nebylo ono, díky tomu se před něj dostal Jamajčan Hansle Parchment, jenž měl naopak parádní druhou půlku trati a bral zlato v čase 13.04. Holloway těsně uhájil stříbro za 13.09 před dalším Jamajčanem Ronaldem Levym, který vystoupá na bronzový stupínek za 13.10.

 

Naši desetibojaři zahájili druhý soutěžní den na stodesítce překážek. Oba startovali v druhém běhu a jeho vítězem se stal v sezónním maximu 14.35 Adam Sebastian Helcelet. Na třetí pozici se pak do cíle předkláněl Jiří Sýkora v čase 14.48. Vedení si upevnil Kanaďan Damien Warner, jenž vylepšil hodnotu olympijského desetibojařského historického maxima na 13.46.

Disk je Sýkorovou silnou disciplínou a potvrdil to i v Tokiu, když předvedl vůbec nejdelší pokus ze všech desetibojařů 49.90. Helcelet hodil nejlépe také ve třetí sérii, kdy jeho disk dopadl na 45.40. Po sedmi disciplínách je Adam Sebastian Helcelet průběžně patnáctý s mezisoučtem 5802 bodů. Jiří Sýkora okupuje sedmnáctou příčku s 5770 body. V jasném vedení je Damien Warner (6610 bodů) před Australanem Ashleym Moloneyem (6359 bodů) a svým krajanem Piercem Lepagem (6265 bodů).

Velký šok přišel v rozbězích na 4x100 metrů mužů. Dříve bylo pravidlem, že pokud se sprinteři ze Spojených států nedostali do finále, na vině byla většinou diskvalifikace. Tentokrát ovšem byli soupeři nad jejich síly, i když doběhli do cíle. Šesté místo v rozběhu na postup mezi nejlepší nestačilo. Nejrychlejší byli Jamajčané za 37.82. Z favorizovaných štafet se nedostali dál ani Jihoafričané, kterým se nepodařila předávka. Ve stejné disciplíně žen předvedly nejrychlejší čas Britky, které si dokonce dosprintovaly pro národní rekord 41.55.

V kvalifikaci výškařek zdolalo hodnotu limitu pro účast ve finále celkem 14 závodnic. Do boje o medaile postoupily všechny favoritky včetně světové šampionky Marie Lasickenové nebo Ukrajinky Jaroslavy Mahučikové.

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář