Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 8. 2021

DEŠTIVÝ FINÁLOVÝ VEČER V TOKIU

 

Čtvrtý finálový program atletických soutěží v Tokiu výrazně poznamenal zejména v technických disciplínách silný a poměrně vytrvalý déšť. Své o tom ví i tyčkařka Romana Maláčová, jejíž cesta skončila v kvalifikaci. Olympijské tituly náleží americké diskařce Valarii Almannové, marockému stýplaři Soufianu El Bakkalimu a Nizozemce Sifan Hassanové na pětce.

Na kvalifikaci tyčkařek se značně podepsal silný déšť, který přišel v momentě, kdy se závodnice chystaly zahájit své pokusy na 455 centimetrech. Ještě předtím Romana Maláčová zdolala svou základní výšku 425 centimetrů napodruhé a na 440 centimetrech pak byla úspěšná napotřetí. Po téměř hodinovém přerušení, kdy nechali organizátoři po většinu času tyčkařky sedět na dešti, se už naše reprezentantka stejně jako řada dalších nedokázala dostat do správného rytmu a prala se s rozběhem. 455 centimetrů tak už bylo nad její síly a byla to škoda, protože právě tato hodnota byla vstupenkou do finále, které bude mít dokonce patnáct účastnic. Nejpřekvapivějším výpadkem kvalifikačního kole je jistě nepostup americké obhájkyně stříbra z Ria Sandy Morrisové. „Musím říct, že takhle náročný závod jsem prožila poprvé. Ačkoliv máme během mítinků různá přerušení, tak tohle byl extrém. Čekala jsem, že 455 bude stačit na postup do finále a věřila, že na to mám. Po té pauze už mi ale vůbec neběžely nohy. Každopádně jsem v sektoru nechala všechno, takže nemám žádné výčitky. Trošku mě ale samozřejmě mrzí, že se mi nepodařilo vylepšit svůj sezónní výkon,“ řekla Maláčová, která si odveze z Tokia 23. místo.

Nizozemka Sifan Hassanová příliš času po dopoledním rozběhu na patnáctistovce neměl. Večer už musel nastoupit do finále běhu na 5000 metrů. Jistě jí hrálo do karet, že se neběželo zrovna pekelné tempo a bylo jasné, že se bude rozhodovat až v závěru, a ten má Hassanová excelentní, což dokázala i tentokrát. Cílem proběhla vítězně v čase 14:36.79 a úvod svého tokijského běžeckého trojboje zvládla na výbornou. Stříbro z Ria obhájila Keňanka Hellen Obiriová, která byla v průběhu finále hodně aktivní, ale na Hassanovou v cílové rovince nestačila. Její čas měl hodnotu 14:38.36. T2sně za ní doběhla Etiopanka Gudaf Tsegaová za 14:38.87 a mohla se radovat z bronzu.

Maročan Soufiane El Bakkali už byl několikrát na velkých šampionátech kandidátem na titul. Vždy mu však v nejvyšší příčce něco málo chybělo. Na minulých hrách v Riu byl čtvrtý a z následných dvou mistrovství světa přivezl stříbro a bronz. V Tokiu se konečně dočkal a nenašel přemožitele. V takticky vedeném finále ukázal svou rychlost, když měl jednoznačně nejsilnější finiš a zvítězil v čase 8:08.10. Pro stříbro si doběhl stejně jako na MS v Dohá Etiopan Lamecha Girma za 8:10.38. Čest keňské stýplařské školy zachraňoval bronzový Benjamin Kigen (8:11.45).

Finále diskařek mělo americkou vítězku. Valarie Allmanová se trefila hned do prvního pokusu, když své náčiní poslala do vzdálenosti 68.98 a jasně se ujala vedení. V průběhu druhé série pak začal olympijský stadion zkrápět déšť, který postupně sílil a měl za následek přerušení soutěže, které trvalo několik desítek minut. V jejím pokračování pak už Allmanová prvenství udržela a brala zlato. Životní závod za sebou má Němka Kristin Pudenzová. Ta si ve správný moment posunula hodnotu osobního rekordu o 35 centimetrů na 66.86 a vystoupá na stříbrný stupínek. Bronz si na krk pověsí světová šampionka z Dohá Kubánka Yaimé Pérezová za 65.72. To Chorvatka zůstala po dvou zlatých medailích tentokrát bez cenného kovu, když skončila čtvrtá výkonem 65.01.

SEMIFINÁLOVÉ BĚHY

Vítězka olympijské stovky v Tokiu Elaine Thompson-Herahová ukázala, že to myslí s obhajobou zlata i na dvojnásobné trati naprosto vážně. Již v semifinále si totiž vyrovnala časem 21.66 osobní rekord ze světového šampionátu v Pekingu 2015 a byla jasně nejrychlejší z celého startovního pole. Pod 22 vteřin se dostala ještě Namibijka Christine Mbomová, která se osamostatnila na čele historických juniorských světových tabulek na této trati, když vylepšila světový rekord do 20 let na 21.97.  

Z tří semifinálových běhů na 400 metrů mužů byl nejrychlejší hned ten první, kde zvítězil v čase 43.88 grenadský olympijský šampion z roku 2012 Kirani James. Zdatně mu však na záda dýchal stříbrný z posledního MS Kolumbijec Anthony Zambrano, jenž posunul hodnou vlastního kontinentálního rekordu na 43.93 a stal se tak prvním Jihoameričan, který stlačil čas na čtvrtce pod 44 vteřin. Do boje o medaile postoupili také úřadující mistr světa Steven Gardiner z Baham či halový světový rekordman Michael Norman ze Spojených státu. Naopak finále bude bez obhájce titulu a držitele historického světového maxima pod otevřeným nebem Jihoafričana Waydea van Niekerka, jenž byl časem 45.15 od postupu celkem daleko.

Hlavní tři favoritky čtvrtky překážek žen postoupily do finále naprosto bez problémů. Každá z nich kontrolovaně vyhrála své semifínále. Ve vydatném dešti běžela nejrychleji světová rekordmanka Sydney McLaughlinová za 53.03. Její reprezentační kolegyně ze Spojených států a obhájkyně titulu Dalilah Muhammadová zaběhla 53.30. Nizozemka Femke Bolová zaznamenala 53.91. 

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář