Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 8. 2021

OH TOKIO - 7. FINÁLOVÝ BLOK

 

r.

Králem olympijského desetiboje se stal Kanaďan Damien Warner. Muž, který už mnohokrát usiloval o zlatou medaili na velké mezinárodní akci se konečně po bronzu z olympiády v Riu, stříbru a dvou bronzech ze světových šampionátů dočkal a vystoupá na nejvyšší stupínek. Navíc pokořil i další milník. Letos v Götzisu mu bájná devítitisícová hranice unikla o pouhých pět bodů, ale v Tokiu neodolala, když se stal teprve čtvrtým desetibojařem historie, který ji pokořil. Poskládal totiž 9018 bodů, což je zároveň hodnota nového olympijského rekordu, který měli doposud v držení výkonem 8892 bodů společně náš Roman Šebrle a Američan Ashton Eaton. Stříbro z Ria obhájil s 8726 body Francouze Kevin Mayer, kterého mohl těšit zejména skvělý osobák v oštěpu 73.09. Z první velké medaile z globálního vrcholu mezi dospělými se raduje bronzový Australan Ashley Moloney, jenž ozdobil svůj medailový úspěch novým kontinentálním rekordem 8649 bodů.

Naše duo Adam Sebastian Helcelet a Jiří Sýkora dělil před závěrečnou patnáctistovkou jediný bod. Závěrečnou disciplínu zvládl lépe Helcelet a v celkovém hodnocení tak skončí před svým reprezentačním parťákem na šestnácté příčce za 8004 body. Jiří Sýkora bude sedmnáctý se součtem 7943 bodů.  

Po prvním soutěžním dni byla ve vedení soutěže sedmibojařek Nizozemka Anouk Vetterová, ale v průběhu toho druhého se očekával atak belgické obhájkyně titulu Nafissatou Thiamové, a ten se také konal, když vyhrála dálku (660) i oštěp 54.68 a tím v podstatě rozhodla o zisku své druhé olympijské medaile. Její vítězný součet měl hodnotu 6791 bodů. Spokojena však mohla být i Vetterová, protože ke stříbru přidala ještě nový národní rekord 6689 bodů. Navíc nebyla jedinou zástupkyní země tulipánů na stupních vítězů. Tam ji doprovodila krajanka Emma Oosterwegelová, která si vytvořila velký osobní rekord 6590 bodů.

Finále tyčkařek mělo patnáct účastnic, ale bylo až překvapivě rychlé. Zvyšování totiž bylo vskutku smrtící. Základní výška byla 450 centimetrů a následná hodnota už 470, s čímž si drtivá většina tyčkařek nedokázala poradit. Na 480 už tak byla ve hře o medaile čtveřice, která zdolala následně i 480 centimetrů. Černý Petr nakonec zbyl na obhájkyni titulu Katerinu Stefanídiovou. Trio jejích soupeřek se totiž na rozdíl od ní úspěšně přeneslo i přes 485 centimetrů. Byla tak jisté, že si cenné kovy rozdají Ruska Anželika Sidorovová, Američanka Katie Nageottová a Britka Holly Bradshawová. Nejlepší výchozí pozici měla Sidorovová, když měla do té doby naprosto čistý zápis. Nakonec se však musel spokojit se stříbrem, jelikož jedinou závodnicí, které se podařil skočit 485 centimetrů byla Nageottová a zlato tak připadlo jí. Bradshawová beze na britské ostrovy bronz.

Po světovém titulu má nyní v držení i ten olympijský. Řeč je o bahamském čtvrtkaři Stevenu Gardinerovi. Ten rozběhl finálový závod oproti svým soupeřům velmi rozvážně, ale později se ukázalo, že se jedná o dobrou taktiku, když měl silnou druhou polovinu a zvítězil v čase 43.85. Na svůj stříbrný úspěch z posledního mistrovství světa navázal Kolumbijec Anthony Zambrano, jenž proběhl cílem za 44.08. Olympijskou medailovou sbírku zkompletoval Kirani James z Granady. Na hrách v Londýně získal senzačně jako osmnáctiletý zlato. O čtyři roky později v Riu byl stříbrný a v Tokiu si pověsí na krk bronz díky času 44.19.

Chodecké závody a maratonská klání se v rámci olympijských her odehrávají v Sapporu. Jako první si to o medaile rozdali chodci na trati 20 kilometrů. Početné pole odstartovalo do závodu v 16:30 japonského času. První zásadní moment přišel na čtvrtém kilometru, kdy se odhodlal k nástupu Číňan Kaihua Wang. Jako jediný se ho zachytil Ind Sandeep Kumar. Na metě pátého kilometru měla tato dvojice náskok dvanácti vteřin na své pronásledovatele. V polovině závodu už byl Wang na čele osamocen. Nicméně jeho náskok se začal pomalu snižovat a o tři kilometry později byl dostižen. V ten moment čítala vedoucí skupina sedm závodníků. Z ní však velmi záhy vypadl Rus Vasilij Mizinov, který si musel odpykat trest v penalty zóně.

Dva a půl kilometru před cílem za to vzala dvojice Japonců Toshikazu Yamanishi a Koki Ikeda. Na jejich nástup dokázal zareagovat pouze Ital Massimo Stano, který brzy na čele domácí borce vystřídal a diktoval tempo on. To mělo za následek, že nejprve odpadl Yamanishi a když se šlo do závěrečného kilometrového okruhu, odpáral Ital také Ikedu. V posledních stovkách metrů si pak došel pro překvapivý titul olympijského šampiona v čase 1:21:05. Domácí příznivci se mohli radovat s dalších dvou cenných kovů. Koki Ikeda si došel pro stříbro za 1:21:14 a Toshikazu Yamanishi byl bronzový v čase 1:21:28.

Už v semifinále patnáctistovky jsme se dočkali olympijského rekordu. Jeho novým držitelem je Keňan Abel Kipsang, jenž byl nejrychlejším mužem druhého semifinále v čase 3:31.65 a z dosavadního rekordního zápisu svého krajana Noaha Ngenyho z her v Sydney 2000 ukrojil 42 setin. Postoupili i leader letošních světových tabulek a mistr světa Timothy Cheruiyot či evropský rekordman Nor Jakob Ingebrigtsen. Oproti tomu obhájce titulu Matt Centrowitz ze Spojených států nepostoupil, stejně jako bronzový z Ria Novozélanďan Nick Willis. Ze hry je i další velezkušený borec Marcin Lewandowski. Poláka postihla v závěrečném okruhu křeč a závod nedokončil.

Na postup do finále ve štafetě 4x400 metrů žen bylo třeba zaběhnout velmi kvalitní čas 3:24.08. Právě tímto národním rekordem proklouzly do boje o cenné kovy jako poslední Belgičanky. Vůbec nejrychlejší rozběhový čas historie olympijských her 3:20.86 pak zaznamenaly Američanky.

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář