Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 8. 2021

OŠTĚPAŘI DO FINÁLE A DALŠÍ SVĚŤÁK

 

Česká atletika se může těšit z dvojnásobné postupové radosti. Do oštěpařského finále se probili Jakub Vadlejch i Vítězslav Veselý. Američanka Sydney McLaughlinová vyhrála čtvrtku překážek v novém světovém rekordu. Odstartovala také soutěž desetibojařů s Adamem Sebastianem Helceletem a Jiřím Sýkorou.

V průběhu dopoledního programu padl třetí světový rekord těchto her. Dočkali jsme se ho ve finále čtvrtky překážek žen, kde se očekával souboj tria favoritek. Nejodvážněji z nich rozběhla závod obhájkyně olympijského titulu Dalilah Muhammadová ze Spojených států, silnější závěr ovšem měla její krajanka Sydney McLaughlinová, která jí tak vrátila porážku z posledního světového šampionátu v Dohá a svůj triumf navíc ozdobila dalším vylepšením historického světového maxima. Vlastní rekordní zápis z letošní americké olympijské kvalifikace srazila o 44 setin na 51.46. Muhammadová však příliš smutnit nemusela. Také její stříbrný čas je lepší, než byl nyní již bývalý svěťak McLaughlinové. U jejího jména svítil výkon 51.58. Z bronzové medaile a nového evropského rekordu se radovala Femke Bolová. Běh Rusky Julie Pečonkinové z Tuly 2003 vylepšila o 31 setin na 52.03.

(fotografie v původním článku na www.atletika.cz) 

Po včerejším zklamání po kvalifikaci oštěpařek přišla dvojnásobná postupová radost ze strany jejich mužských kolegů. V první kvalifikační skupině házel Vítězslav Veselý. Jeho první pokus letěl jen někam okolo 75 metrů, a tak ho přešlápl. V druhém se však již srovnal s rozběhem a bylo z toho sezónní maximum 83.27, čímž zaostal jen 23 centimetrů za kvalifikačním limitem, a to bylo dobré znamení směrem k jeho postupovým nadějím, které se následně naplnily a Víťu čeká již jeho čtvrté olympijské finále. V Pekingu 2008 byl dvanáctý, z Londýna 2012 má bronz a v Riu 2016 bral sedmé místo. „Musím být spokojen. Kvalifikace je vždy hodně zrádná. Člověk nikdy neví, co se může stát a vyšlo to. V prvním pokusu to byla školácká chyba, že jsem se nevrátil z rozběhu. Měl jsem nastaveno, že nesmím divočit a rozběhnout se pomalu, ale to bylo až moc. Naštěstí pak vyšel hned druhý pokus. Hodně se mi ulevilo, protože nikdy není příjemné být pod tlakem před závěrečným hodem. Obecně se mi v Asii hází dobře. Zas tak mi nevadí vedro ani vlhko, když se rychle rozcvičíte, tak pak není problém. Jsem tedy rád, že případné finále je až večer, protože vstávat v půl šesté ráno, to není nic pro mě. Myslím, že mi i prospějí dva dny volna. Přeci jen jsem o několik let nejstarší z celého startovního pole a regenerace už je pomalejší,“ uvedl.

(fotografie v původním článku na www.atletika.cz) 

Následně nastoupil do sektoru Jakub Vadlejch. První dva pokusy se mu nevydařily dle představ, když neletěly ani za 80 metrů a byl na pokraji vyřazení. V závěrečné sérii ovšem zabojoval a také on si posunul výkon sezóny, a to až na 84.93. S přehledem tak přehodil kvalifikační limit a čeká ho jeho druhé olympijské finále. „V kvalifikaci se ukázalo, že oštěp je o maličkostech, ač jsem udělal při posledním pokusu jen drobnou změnu, letělo to najednou o šest metrů dál. Nastavení hlavy bylo stejné jako u předešlých dvou pokusů, ale stačilo jen o milimetr nebo setinku vteřiny udělat něco jinak a letělo to. V rozcvičování jsem se necítil nějak extra, ale to mám rád. Většinou, když je to dobré, tak se pak nezadaří. Vše proběhlo, jak jsem si naplánoval a hodit dopoledne téměř 85 metrů není vůbec špatné. Bojoval jsem i za Tomáš Staňka, u kterého mě hodně zasáhlo, že se mu včera nepodařilo postoupit. Finále bude otevřenou záležitostí. Porazit se dá každý včetně Johannese Vettera. Moc mě těší, že budeme ve finále ve dvou, ale já věděl, že Víťa hodí dobře. Je to závodník,“ ocenil svého kolegu. Kvalifikační kolo vyhrál Ind Neeraj Chopra hodem dlouhým 86.65.

(fotografie v původním článku na www.atletika.cz) 

Své dvoudenní klání zahájili desetibojaři. Mezi nimi nechyběli ani Adam Sebastian Helcelet a Jiří Sýkora. Na stovce si vedl lépe Helcelet, když proběhl cílem v sezónním maximu 11.06. Sýkora finišoval v druhém běhu za 11.18. Nejrychlejší byl dle očekávání Kanaďan Damien Warner, jenž časem 10.12 vyrovnal vlastní historické desetibojařské maximum v této disciplíně. Velmi rychlou stovku 10.34 zaznamenal také mladý Australan Ashley Moloney.  Světový rekordman Kevin Mayer z Francie zapisoval body za 10.68.

Warner se blýskl také v dálkařském sektoru, kde dolétl na 824 centimetrů, což je nové vícebojařské dálkařské maximum v historii olympijských her a navýšil tak svůj náskok na čele. Mayer zapsal nejlépe 750 centimetrů. I v této disciplíně byl z našeho dua lepší Helcelet, jenž připisoval bodový zisk za 716 centimetrů. Nejdelší pokus Jiřího Sýkory měřil 703 centimetrů a oba tak odcházeli spíše zklamáni.

 

Kanaďan pak mohl být spokojen i se svým koulařským výkonem 14.80. Naopak Mayer zde proti svému plánu výrazně ztratil, když zapsal 15.07, což je daleko za jeho možnostmi. Pověst vynikajícího koulaře potvrdil Bělorus Vitalij Žuk, jenž ovládl tuto disciplínu za 16.23. Helcelet vrhl 14.99 a Sýkora zaznamenal 14.63.

Po úvodních třech disciplínách je v jasném vedení Damien Warner (2966 bodů) před svým krajanem Piercem Lepagem (2773 bodů) a Australanem Ashleyem Moloneyem. Mayer figuruje na čtvrté pozici (2662 bodů). Adam Sebastian Helcelet je zatím šestnáctý za 2488 bodů a Jiří Sýkora okupuje jedenadvacátou příčku s 2409 body.

Odstartovala také soutěž sedmibojařek. Na úvodní stovce překážek byla nejrychlejší Američanka Kendell Williamsová, když se jako jediná dostala pod 13 vteřin (12.97). Ve výškařském sektoru pak byla jasně nejlepší obhájkyně zlata Naffisatou Thiamová z Belgie, když se úspěšně přenesla přes 192 centimetrů a po druhé disciplíně se ujala vedení s mezisoučtem 2176 bodů. V dalším pořadí ji následují Američanka Erica Bougardová (2157 bodů) a Britka Katarina Johnson-Thompsonová (2138 bodů).

Spojené státy americké, Jamajka a Francie budou mít dvojí zastoupení ve finále na 110 metrů překážek. Stejně jako v rozbězích, byl nejrychlejším mužem semifinále Američan Grant Holloway, který zaběhl čas 13.13.

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář