Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 8. 2021

ROJASOVÁ KRALOVALA VE SVĚTOVÉM REKORDU

 

Jednoznačným vrcholem třetího finálového bloku na olympijských hrách v Tokiu byl světový rekord venezuelské trojskokanky Yulimar Rojasové. Z dvou olympijských titulů se radovala Itálie. Ten první obstaral výškař Gianmarco Tamberi, který si podělil zlato s Katařanem Mutazem Essou Barshimem. Druhé pak vysprintoval na stovce Marcell Jacobs. Jediným českým zástupcem byl v semifinále čtvrtky překážek Vít Müller.

Venezuelanka Yulimar Rojasová je absolutní královnou světového trojskoku. Poprvé o sobě dala výrazněji vědět, když zvítězila na halovém světovém šampionátu v Portlandu 2016. Ve stejném roce pak na olympiádě v Riu brala stříbro a od sezóny 2017 je téměř k neporažení. Získala dva tituly světové šampionky pod otevřeným nebem a úspěšně obhájila i zlato na HMS. V loňské sezóně překonala výkonem 15.43 halový světový rekord a do historie se zapsala i v Tokiu. Hned svým prvním pokusem vylepšila olympijský rekord Kamerunky Francoise Mbango Etonové z Pekingu 2008 o dva centimetry na 15.41, a to nejlepší si nechala na konec, když v závěrečné sérii doskákala na 15.67, což je hodnota nového světového rekordu. Šestadvacet let starý rekordní zápis Ukrajinky Innesy Kravetsové z MS v Göteborgu 1995 posunula o úctyhodných 17 centimetrů.

Vůbec poprvé v kariéře zdolala vysněnou patnáctimetrovou metu stříbrná Portugalka Patricia Mamonová. Vlastní národní rekord své domoviny vylepšila o 35 centimetrů na 15.01. Národní historické maximum zaznamenala také tréninková partnerka Rojasové Ana Peleteirová ze Španělska. Výkon 14.87 jí vynesl bronz.

(fotografie v původním článku na www.atletika.cz) 

Na dlouho očekávaný souboj světového rekordmana Karstena Warholma s americkým vyzyvatelem Raiem Benjaminem došlo už v semifinále čtvrtky překážek. Oba přebíhali překážky naprosto shodně a v cíli je dělilo jen sedm setin, když Warholmovi časomíra ukázala 47.30 a Benjaminovi 47.37. Skvělou formu ovšem ukázali také další borci. Brazilec Alison dos Santos opět o něco posunul vlastní kontinentální rekord, který má nyní hodnotu 47.31. Také bronzový medailista z posledního MS Katařan Abderrahman Samba ukázal, že se s ním musí počítat. Jeho semifinálový čas byl 47.47. Vít Müller startoval v druhém běhu a finišoval v něm na osmé příčce v šestém nejlepším čase své kariéry 49.69, což bylo o desetinu pomaleji než v rozběhu. Přesto může z Tokia odjet spokojen, což také sám uznává. „Chtěl jsem dnes závod rozběhnout rychleji a pokusil se vytáhnout s Italem, který běžel v dráze nade mnou. Hodně se mi pak nepovedla sedmá překážka a z toho se pak už vše odvíjelo. Přesto jsem spokojen. Olympijské semifinále je pro mě zatím životním úspěchem a také motivací do další práce, abych se nadále zlepšoval. Příští rok je mistrovství světa i Evropy a Evropané se letos neskutečně posunuli, takže musím zrychlit, nejlépe tak o vteřinu, abych byl konkurenceschopný,“ řekl bezprostředně po doběhu. Svěřenec Jiřího Kmínka skončí celkově dvaadvacátý.

 

Olympijské finále výškařů mělo neskutečnou kvalitu a bylo plné emocí, aby ne, vždyť mělo hned dva vítěze, kteří opět ukázali, jakými jsou bojovníky. Zlato si totiž podělili Ital Gianmarco Tamberi a Katařan Mutaz Essa Barshim. Oba tradiční rivalové skočili shodně 237 centimetrů a pyšnili se čistým zápisem. Poté, co nezdolali 239 centimetrů, což byla hodnota, o kterou usilovalo dohromady šest výškařů, dohodli se, že se nebudou rozeskakovat o vítězství a zlato si podělí. V momentě, kdy Barshim toho rozhodnutí potvrdil, Tamberi ho v slzách obejmul a následně začal pobíhat po stadionu s vlajkou a také sádrou. Toto gesto bylo jasné. Před pěti lety prožíval skvělou sezónu, když si těsně před hrami v Riu při mítinku v Monaku vylepšil kariérní maximum na 239 centimetrů. Ovšem při pokusu na další postupné výšce si poranil kotník a o olympiádu přišel. Následovala dlouhá rekonvalescence a složitý návrat, který vyvrcholil právě finálovým večerem v Tokiu.

Slzám se neubránil ani Barshim. Nejlepší světový výškař uplynulé dekády čekal na olympijské zlato vskutku dlouho. V Londýně 2012 i v Riu 2016 byl stříbrný. Poté přišly vleklé zdravotní potíže, ze kterých se postupně dokázal dostat a zazářil na domácím světovém šampionátu v Dohá, kde zvítězil, ač visel nad jeho formou velký otazník. Příliš se s ním nepočítalo ani v Tokiu. V průběhu finále si ale vylepšil sezónní výkon o sedm centimetrů a díky tomu dosáhl vysněného cíle. Hodnotu 237 pak skočil ještě Bělorus Maxim Nědosekov. Vyrovnal tím svůj národní rekord a mohl se těšit ze zisku bronzové medaile.

O vyvrcholení večerního programu se postaralo finále stovky mužů. Pro olympijský titul si dosprintoval Ital Marcell Jacobs. Na jeho triumf by před hrami sázel asi málokdo. Více se věřilo americkým favoritům, ovšem Jacobs dokázal o další čtyři setiny posunout svůj evropský rekord ze semifinále na 9.80 a nenašel přemožitele. Svým vítězným časem se dostal do TOP 10 historických světových tabulek. Přechod z čtvrtky na kratší sprinty se vyplatil Fredovi Kerleymu. Američan si pověsí na krk stříbro díky novému osobnímu rekordu 9.84. Bronzovou medaili z Ria úspěšně obhájil Kanaďan Andre de Grasse. Také on se kromě medaile radoval z nového osobáku 9.89, což je o setinu rychleji než běžel před dvěma lety ve světovém finále v Dohá, kde byl také bronzový.

 

SEMIFINÁLOVÁ KOLA

Již v semifinále stovky překážek žen byl k vidění olympijský rekord. Postarala se o něj Portoričanka Jasmine Camacho-Quinnová, když prolétla rovinku s ploty v čase 12.26, čímž srazila hodnotu maxima olympijských her Australanky Sally Pearsonové z Londýna 2012 o 9 setin. Vlastní národní rekord z této sezóny pak vylepšila o setin 6. Stejný časový úsek jí chyběl k vyrovnání světového rekordu Američanky Kendry Harrisonové, která též nebude ve finále chybět.

V semifinále mužské stovky padaly rekordní zápisy. Suverénně nejrychlejší bylo to poslední, kde zvítězil v novém asijském historickém maximu 9.83 Číňan Bingtian Su. Ve stejném čase proběhl cílem také Američan Ronnie Baker, pro kterého se jedná o nový osobák. Třetí Ital Marcell Jacobs pak posunul hodnotu evropského rekordu Portugalce Francise Obikwela o dvě setiny na 9.84. Rovných 10 vteřin pak nestačilo na postup mezi osmičku nejlepších leaderovi světových tabulek Trayvonu Brommelovi ze Spojených států. 

Světový leader málem chyběl i ve finále osmistovky. Botswaňana Nijela Amose postihl 150 před cílem pád a nemohl se tak prát v cílové rovince o postup. Nasledně však jury vyhodnotila, že kolizi nezavinil a do finále byl dosazen. Nepostoupil ovšem další favorit Marco Arop z Kanady, který se odhodlal k dlouhému finiši a v závěru mu došly síly. Nejrychlejším mužem semifinále byl Keňan Ferguson Rotich za 1:44.04.

Výsledky

( zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář