Jdi na obsah Jdi na menu
 


31. 7. 2021

THOMPSONOVÁ OBHÁJILA ZLATO V OR

 

Na olympijském stadionu v Tokiu proběhl druhý finálový blok atletických soutěží. Ač se musel obejít bez české účasti. Rozhodně bylo na co se dívat. Na programu byly tři finálové disciplíny. Na stovce zopakovala triumf z Ria Jamajčanka Elaine Thompsonová, která vyhrála v novém olympijském rekordu. Diskařům kraloval Švéd Daniel Stahl. Premiérové olympijské finále ve smíšené štafetě na 4x400 metrů vyhrálo Polsko.

Vrcholem druhého soutěžního dne bylo jednoznačně finále stovky žen. To se stalo oslavou jamajského sprintu, jelikož reprezentantky tohoto karibského ostrova obsadily kompletní stupně vítězů. Titul z Ria úspěšně obhájila Elaine Thompson-Herahová a udělala to ve velkém stylu, když své tokijské vítězství ozdobila novým olympijským rekordem 10.61. O setinu tak překonala rekordní zápis legendární Američanky Florence Griffith-Joynerové ze Soulu 1988. Zároveň se také stala druhou nejrychlejší ženou historie právě za Griffith-Joynerovou. Historické milníky přepisovala také stříbrná Shelly-Ann Fraser-Prycová. Tento cenný kov vybojovala časem 10.74 a stala se první atletkou, která získala čtyři olympijské medaile v jedné disciplíně v řadě. Svou olympijskou medailovou sbírku zkompletovala, když navázala na dvě zlata z her v Pekingu 2008 a Londýně 2012 a bronz z Ria 2016. Jamajskou radost pak dokonala bronzem v novém osobním rekordu 10.76 Shericka Jacksonová.

Diskařské finále skončilo velkým švédským triumfem. Pozici hlavního favorita potvrdil leader světových tabulek a mistr světa z Dauhá Daniel Stahl, který se stal vůbec prvním švédským mužským olympijským vítězem v hodu diskem. Olympijský primát mu zajistil hod na 68.90. Na stříbrný stupínek vystoupá jeho krajan Simon Pettersson. Tento cenný kov vybojoval pokusem z páté série, který měřil 67.39. Bronz putuje do Rakouska zásluhou Lukase Weisshaidingera. Jeho bronzový hod měl hodnotu 67.07. Medailově naprázdno vyšel druhý sedmdesátimetrový diskař této sezóny Slovinec Kristjan Čeh. Ten skončil pátý za 66.37.

Historicky první olympijské finále ve smíšené štafetě na 4x400 metrů ovládla sestava Polska. Čtveřice Karol Zalewski, Natalya Kaczmareková, Justyna Swiety-Erseticová a Kajetan Duszynski zvítězila v čase 3:09.87. Vylepšila tak vlastní evropský rekord z rozběhu a stanovila základní hodnotu rekordu olympijského. Za světovým rekordem Američanů a Američanek ze světového šampionátu z Dohá zaostalo Polsko o 53 setin. Strhující souboj o další cenné kovy vyzněl nejlépe pro Dominikánskou republiku, jejíž finišman Alexander Ogando se do cíle předklonil o setinu rychleji než Američan Vernon Norwood (3:10.21/3:10.22). Černý Petr zbyl na Nizozemsko, které bylo čtvrté v čase 3:10.36.

Suverénně nejdelší pokus v kvalifikaci dálkařů zaznamenal hned v úvodní sérii Kubánec Juan Miguel Echevarría, když dolétl na 850 centimetrů, což ho řadí v letošních průběžných světových tabulkách na druhé místo za Řeka Miltiada Tentogla, jenž skočil 822 a též hladce postoupil. Kvalifikační limit 815 centimetrů pak pokořil ještě domácí Yuki Hashioka (817). Jediný centimetr za ním pak zaostal světový šampion Tajay Gayle (814). Jeho účast v boji o medaile je ovšem otázkou. Při druhém pokusu si totiž poranil nohu a po soutěži na ni nemohl téměř došlápnout. Překvapením jsou výpadky Američana Marquise Dendyho a Jamajčana Careye McLeoda, kteří jsou v letošních průběžných statistikách na šesté a osmé přičce, do finále se ovšem neprotlačili.

Už semifinálové běhy ženské stovky naznačily, že se máme v boji o cenné kovy na co těšit. Michelle-Lee Ahyové nestačil k postupu mezi nejlepší ani čas 11.00. Favoritky ukázaly svou sílu už v tomto kole. Shelly-Ann Fraser Prycová proběhla cílem za 10.73, obhájkyně titulu Elaine Thompson-Herahová zaběhla 10.74 a třetí Jamajčanka Shericka Jacksonová společně s Marií Josée Ta Louovou zvládly trať shodně za 10.79.  

Stovkaři měli na programu teprve rozběhy. V nich prokázal skvělou formu obhájce bronzu z Ria Kanaďan Andre de Grasse, který prolétl rovinku za 9.91, což je přesně čas, kterým bral před pěti lety olympijský bronz. Pod 10 vteřin se dostali ještě Ital Marcell Jacobs (9.94), Američan Fred Kerley (9.97) a Nigerijec Enoch Adegoke, pro něhož je čas 9.98 kariérním maximem. Naopak příliš přesvědčivý výkon nepředvedl leader letošních světových tabulek Trayvon Bromell, jenž postoupil až na čas, díky výkonu 10.05.

V semifinále ženské půlky byla nejrychlejší Američanka Athing Muová v čase 1:58.07. Další dva běhy vyhrály Britka Keely Hodkingsonová (1:59.12) a Jamajčanka Natoya Goulová (1:59.57). Mimo hru jsou druhá žena letošních světových tabulek Rose Mary Almazová z Kuby a úřadující mistryně světa Halimah Nakaayiová z Ugandy. 

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář