Jdi na obsah Jdi na menu
 


24. 8. 2023

JUŠKA SEDMÝ VE SVĚTOVÉM FINÁLE

 

V rámci šestého finálového bloku na světovém šampionátu v Budapešti měla česká atletika dvě želízka v ohni. Dálkař Radek Juška si ve finále vyskákal sedmé místo. Ondřej Macík vypadl v semifinále dvoustovky.

Radek Juška vstoupil do světového dálkařského finále velmi solidním skokem na 798 centimetrů, což byl kvalitní základ do dalšího průběhu soutěže. Jeho soupeři však skákali daleko, a tak musel začít riskovat, aby prošel mezi osmičku nejlepších. Druhý pokus byl daleko, ale bohužel při něm Radek přešlápl. I v třetí sérii to bylo s drobným přešlapem a další centimetry tak nepřidal. Přesto mu nakonec jeho výkon z úvodní série na užší finále stačil. Přes osm metrů se Juška už nedostal, ale příliš se nezlepšovali ani jeho nejbližší rivalové, a tak si z Budapešti odveze velmi pěkné sedmé místo. Souboj o zlato byl neskutečně dramatický. Před závěrečnou sérii měli Jamajčan Wayne Pinnock i Řek Miltiadis Tentoglou skočeno 850 centimetrů. V ten moment vedl Pinnock, jelikož měl hodnotnější druhý nejdelší výkon. Tentoglou ovšem opět ukázal, že je mužem šestých pokusu. Na poslední chvíli totiž Jamajčanovi uzmul zlato, když dolétl až na 852 centimetrů a získal tak poslední velké zlato, na které ještě nedosáhl. Pinnock však světovým stříbrem potvrdil, že je velkým dálkařským objevem této sezóny. Bronz bral jeho reprezentační kolega a někdejší mistr světa Tajay Gayle, který skočil stejně jako další Jamajčan Carey McLeod 827 centimetů, ovšem lepší zápis přisoudil umístění na stupních vítězů jemu.

(videa v původním článku na www.atletika.cz)

Ondřej Macík se při své premiéře na velké mezinárodní akci blýskl už v rozběhu, když si dosprintoval pro přímý postup a časem 20.40 zaostal jen setinu za vlastním národním rekordem z MČR v Táboře. Pro semifinále se tak mohl těšit nejen z lichotivé páté dráhy, ale také z další konfrontace s jeho velkým vzorem a obhájcem titulu Noahem Lylesem. Těsně před startem však přišly komplikace, jelikož vozítko, které převáží atlety z rozcvičovacího stadionu na závod, mělo nehodu a Ondrovo semifinále tak bylo odloženo. Možná i to se podepsalo i na samotném běhu našeho reprezentanta, který finišoval jako osmý v čase 20.71 a skončí celkově dvaadvacátý. Nejrychlejší byl Noah Lyles za 19.76. V semifinále ženské dvoustovky se prezentovala nejhodnotnějším výkonem 21.97 Američanka Gabrielle Thomas. 

 

FEMKE KONEČNĚ ZLATÁ

Nizozemka Femke Bolová se konečně dočkala zlata z globálního vrcholu. Po bronzu na olympijských hrách v Tokiu a stříbru na světovém šampionátu v Eugene potvrdila v Budapešti roli velké favoritky na zlato a celkem jasně zvítězila v parádním čase 51.70. Jako druhá proběhla cílem Američanka Shamier Littlová za 52.80 a navázala na zopakovala stříbrný úspěch z MS v Pekingu 2015. Bronz vybojovala nejlepší z tria Jamajčanek Rushell Claytonová, a to díky novému osobnímu maximu 52.81. Čtvrtá Kemi Adekoyová z Bahrajnu vylepšila vlastní kontinentální rekord na 53.09.

KRÁLOVNOU KRÁTKÝCH PŘEKÁŽEK DANIELLE WILLIAMSOVÁ

Rozběhy a semifinále stovky překážek naznačovaly, že bychom se mohli ve finále této disciplíny dočkat opravdu jedinečných výkonů. Nakonec se tak rychle neběželo. Ovšem o to napínavější byl souboj o cenné kovy, když všechny medailistky dělily jen tři setiny. Nejhlubší předklon měla Jamajčanka Danielle Williamsová, která zvítězila v čase 12.43 a po osmi letech se opět radovala z titulu světové šampionky. Olympijská šampionka z Tokia Jasmine Camacho-Quinnová zaspala na startu a musela stahovat nepříjemnou ztrátu. Její úsilí stačilo nakonec na stříbro za 12.44. Pro bronz si dosprintovala Američanka Kendra Harrisonová (12.46).

WATSON VYŠKOLIL MATADORY

Finále mužské čtvrtky bylo hodně otevřenou záležitostí a svou šanci chytil za pačesy teprve jedenadvacetiletý Jamajčan Antonio Watson, jenž za sebou nechal řadu zkušených soupeřů ověnčených mnoha vavříny a zvítězil v čase 44.22. Stříbro vybojoval čerstvý evropský rekordman Matthew Hudson-Smith z Velké Británie za 44.31. Čest americké čtvrtkařské školy zachraňoval bronzový Quincy Hall (44.37).

DALŠÍ KLADIVÁŘSKÉ ZLATO DO KANADY

Suverénka letošního světového kladiva Brooke Andersenová se do finále tohoto šampionátu překvapivě neprobojovala. Spojené státy americké ovšem i tak braly hned dvě medaile. Stříbro si vyházela loni bronzová Janee´Kassanavoidová za 76.36 a bronz brala mistryně světa z roku 2019 DeAnna Pricová díky výkonu 75.41. Zlato však putuje do Kanady, a to zásluhou Carmyn Rogersová, která rozhodla o svém vítězství hned v úvodní sérii, kdy poslala své náčiní na 77.22, což jí stačilo k triumfu.

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář