Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 8. 2023

ŠTAFETOVÝ MIX DO FINÁLE, STANĚK KONČÍ

 

Česká smíšená štafeta na 4x400 metrů postoupila do večerního světového finále. Totéž se bohužel nepodařilo koulaři Tomáši Staňkovi, pro kterého skončila cesta šampionátem v kvalifikaci.

Velmi dobrodružný rozběh měla naše smíšená štafeta na 4x400 metrů. Tu rozběhl velmi solidně Matěj Krsek a Tereza Petržilková sbíhala při druhém úseku na čtvrté pozici. Bohužel se nechala zavřít a přesto, že měla opravdu hodně sil, v cílové rovince nebylo kudy běžet a jen těžko hledala skulinku, aby mohla bez problémů předat Patriku Šormovi. Nakonec se podařilo. Ovšem ani další předávka mezi Patrikem a Ladou Vondrovou neproběhla zrovna hladce. Tentokrát předání našeho kolíku zkomplikoval pád jednoho ze soupeřů, kterého musela Lada přeskakovat, čímž se vytvořila nepříjemná ztráta na přímé postupové pozice. Lada si ovšem byla vědoma, že má před sebou pomalejší závodnice, zkušeně vystupňovala tempo, a nakonec donesla kolík do cíle na třetím přímo postupovém místě v čase 3:12.52, což bylo i přes řadu komplikací v průběhu závodu jen 18 setin za národním rekordem, kterého naše smíšená štafeta dosáhla na ME družstev v Polsku. Rezervy pro večerní finále jsou tak jistě slušné.

(videa v původním článku na www.atletika.cz) 

První kvalifikační pokus koulaře Tomáše Staňka sice letěl za 21 metrů, což by stačilo na finálový postup. Tomáš se při něm ovšem neudržel v kruhu, a tak zapsal křížek. V druhé sérii pak založil vrhem na 20.41, ale v té závěrečné už žádné další centimetry nepřidal, což znamenalo, že večerní finále bude bez české účasti. Svěřence Petra Stehlíka dělilo od finálové dvanáctky 33 centimetrů a obsadí 16. místo. Suverénně nejdelší kvalifikační pokus zaznamenal Brazilec Darlan Romani, jenž si výrazně posunul své sezónní maximum na 22.37. Postoupili také všichni ostatní favorité na pódiové umístění.

 

Z rozběhů na 1500 metrů žen se postupovalo pouze přímo, a tak bylo jasné, že z každého ze čtyř běhů postoupí pouze šest nejrychlejších a nikdo jiný. Kristiina Mäki začala výrazněji ztrácet na vedoucí šestici přibližně pět set metrů před cílem a její manko už se jen mírně navyšovalo. Cílem proběhla jako devátá v čase 4:06.90. Pokud by chtěla postoupit z tohoto rozběhu, musela by se přiblížit svému národnímu rekordu. Šestá Australanka Linden Hallová totiž zaběhla velmi kvalitní čas 4:01.45. Nejrychlejší byla Keňanka Nelly Chepchirchirová za 4:00.87. Kristiina si tak z Budapešti odveze 38. místo.

 

Kladivář Patrik Hájek si ve svých 24 letech odbyl premiéru na velké mezinárodní akci. Ta bohužel nedopadla podle jeho představ. V kvalifikaci zaznamenal tři vyrovnané hody, přičemž nejdelší z nich měřil 68.77, což je daleko za jeho možnostmi a také od postupových pozic. Cenné zkušenosti z velkého šampionátu se ovšem počítají.

 

Chodci odstartovali do závodu na 20 kilometrů s dvouhodinovým zpožděním, které zapříčinila bouřka. Už od startu za to vzal obhájce stříbrné medaile Japonec Koki Ikeda, jenž si velmi rychle vybudoval přibližně desetivteřinový náskok na zbytek startovního pole. Vedení držel až do patnáctého kilometru, kdy byl dostižen skupinkou pronásledovatelů. Vedení se ujal Španěl Álvaro Martín. Ten také své tažení dotáhl do vítězného konce, když prošel cílem jako světový šampion v letošním nejlepším světovém výkonu 1:17:32. Pro Martína se jedná o první cenný kov z globálního atletického vrcholu. Doposud byl nejlépe čtvrtý na olympiádě v Tokiu. To stříbrný Švéd Perseus Karlström vybojoval už třetí světovou medaili v řadě na této distanci. Po bronzech z Doha 2019 a Eugene 2022 dosáhl v rámci MS svého maxima. Svůj úspěch navíc ozdobil novým národním rekordem 1:17:39. Historické maximum své domoviny pak posunul také bronzový Brazilec Ciao Bonfim, jenž se po šesti letech opět mohl těšit z bronzu na světovém šampionátu, a to díky výkonu 1:17:47.

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář