Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. 8. 2023

SVĚTOVÝ TITUL NA STOVCE PRO LYLESE

 

Druhý finálový blok na mistrovství světa v Budapešti proběhl bez české účasti. Přesto nabídl parádní podívanou s dvěma letošními nejlepšími světovými výkony.

LYLES NAKROČIL KE SPRINTERSKÉMU DOUBLE

Finále mužské stovky se muselo obejít bez obhájce titulu Freda Kerleyho, jemuž čas 10.02 k postupu mezi osmičku nejlepších nestačil. Chyběl také olympijský šampion Marcell Lamont Jacobs. Nejrychleším mužem v nejsledovanějším sprintu tak byl Američan Noah Lyles, jenž se předklonil do cíle jako první ve vyrovnaném letošním nejlepším světovém výkonu 9.83 a získal tak svůj první světový titul na stovce. Navíc bude usilovat o další zlatý úspěch i na dvojnásobné distanci, která je jeho oblíbenější. Další tři borci se vešli do pouhých čtyř tisíciny. Ty nejvíce hovořily ve prospěch stříbrného Botswaňana Letsila Teboga před bronzovým Britem Zharnelem Hughesem. Černý Petr zbyl na Jamajčana Obilique Sevilla, který zůstal bez medaile. Všichni tři sprinteři zaznamenali čas 9.88.

VULETOVÁ NEOHROŽENOU KRÁLOVNOU DÁLKAŘSKÉHO SEKTORU

Finále dálkařek mělo suverénní vládkyni. Srbka Ivana Vuletová ukázala, že ani ve 33 letech nepatří do starého železa a v sektoru naprosto dominovala. Jako jediná z dvanáctičlenné sestavy dokázala doletět za sedm metrů. Podařilo se jí to hned dvakrát, přičemž její nejdelší pokus měřil 714 centimetrů a vynesl jí po dlouhém čekání a dvou světových bronzech z let 2013 a 2015 nejcennější kov na mistrovství světa pod otevřeným nebem. Zároveň se jedná o letošní nejlepší světový výkon. Stříbro putuje do Spojených států amerických zásluhou Tary Davis-Woodhallové, která skočila 691 centimetrů. Na bronzový stupínek vystoupá další zkušená závodnice. Pro třicetiletou Rumunku Alinu Rotaru-Kottmannovou je světový bronz vůbec první medailí na velké mezinárodní akci. Tu si zasloužila výkonem 688 centimetrů.

KANADSKÉ PŘEKVAPENÍ V KLADIVÁŘSKÉM KRUHU

Polský kladivář Pawel Fajdek šestý titul mistra světa nepřidal a nedorovnal se tak na rekordního ukrajinského tyčkaře Sergeje Bubku. Výkon rovných 80 metrů mu stačil v nabité soutěži na čtvrté místo. Bronzovou radost udělal domácímu publiku Maďar Bence Halász, jenž poslal své náčiní na 80.82 a navázal tak po čtyřech letech na stejný medailový úspěch z MS v Doha. Už popáté vystoupal na stupně vítězů při světovém šampionátu Polák Wojciech Nowicki. Ovšem ani tentokrát nedosáhl až na vrchol. Tentokrát se musel spokojit se stříbrem za 81.02. Mistrem světa se totiž stal jedenadvacetiletý kanadský objev této sezóny Ethen Katzberg, jenž opět o něco posunul vlastní národní rekord z kvalifikace na 81.25 a mohl se tak radovat ze svého největšího kariérního úspěchu.

SEDMIBOJAŘSKÝ DUEL PRO KATARINU JOHNSON-THOMPSONOVOU

Mistrovská soutěž sedmibojařek byla napínavá až do samotného závěru. Jako jasná favoritka do ní vstupovala vedoucí žena letošních světových tabulek Američanka Anna Hallová. Nicméně do své formy z letošního mítinku v Götzisu, kde útočila na sedmitisícovou hranici měla daleko, a tak bylo klání o zlata o to dramatičtější. Nakonec v něm byla úspěšnější Britka Katarina Johnson-Thompsonová, která posbírala 6740 bodů a po čtyřech letech se opět mohla radovat z titulu mistryně světa. Hallová poskládala 6720 bodů a zisku zlata ji nestačila ani historicky nejrychlejší osmistovka v rámci sedmiboje na světových šampionátech 2:04.09. Bronz vybojovala Nizozemka Anouk Vetterová za 6501 bodů. Také ona se blýskla jedním sedmibojařským historickým maximem mistrovství, a to v oštěpařském sektoru, kde hodila 59.57, což je výkon, za který by se nemusela stydět ani mezi specialistkami. Hallová a Vetterová si oproti loňskému MS v Eugene prohodily pořadí.

Nesmírně kvalitní časy byly k vidění už v semifinále patnáctistovky žen. V tom rychlejším nestačil sedmé Jamajčance ani nový národní rekord 3:58.77 na postup do finále. Nejrychlejší byla keňská světová rekordmanka Faith Kipyegonová za 3:55.14 před Diribe Weltejovou z Etiopie (3:55.18) a Nizozemkou Sifan Hassanovou (3:55.48).

CHEPTEGEI DOKONAL ZLATÝ HATTRICK

První polovina závodu mužů na 10 000 metrů byla ve znamení úniků závodníků, kteří nepatřili mezi medailové kandidáty, a tak nepadly na úrodnou půdu. Hlavní favorité začali být aktivní až v posledních třech kilometrech, kdy se na čele vystřídali hlavně Etiopané Selemon Barega a Berihu Aregawi. To nejdůležitější se však odehrálo až v závěrečném okruhu, kdy svým soupeřům nastoupil Uganďan Joshua Cheptegei a doběhl si pro třetí titul mistra světa na této distanci v řadě v čase 27:51.42. Na stříbrnou pozici se na poslední chvíli vtlačil Keňan Daniel Ebenyo (27:52.60), jenž se na cílové šachovnici dostal před Selemona Baregu (27:52.72), který zachraňoval čest etiopské běžecké školy.

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář