Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 8. 2023

ÚSPĚŠNÉ POSTUPY V PODÁNÍ JUŠKY A MACÍKA

 

V průběhu dopoledního programu pátého soutěžního dne na mistrovství světa v Budapešti zasáhlo do bojů pět českých reprezentantů a reprezentantek. Dálkař Radek Juška postoupil do finále. Ze svého rozběhu na 200 metrů prošel dál také Ondřej Macík. Naopak cesta všech našich třech oštěpařek skončila v kvalifikaci.

Radek Juška zahájil kvalifikaci přešlapem a také při jeho druhém pokusu se na tabuli rozsvítil křížek. Tentokrát ovšem systém selhal a po několikaminutových debatách byl Radkovi přidělen náhradní pokus, kterého využil vrchovatou měrou. Dolétl totiž na 810 centimetrů, čímž si zajistil postup do světového finále. Závěrečný pokus už si mohl vzhledem k průběhu soutěže dovolit vynechat a pošetřit síly do boje o cenné kovy. Letošním nejlepším výkonem a velkým osobním rekordem 854 centimetrů se blýskl Jamajčan Wayne Pinnock.

( videa v původním článku na www.atletika.cz) 

Ondřej Macík se nechal před svým rozběhem na 200 metrů slyšet, že by si rád doběhl pro přímý postup do semifinále a svým slovům také dostál. Při své premiéře na velké mezinárodní akci vypálil z bloků ve vnější deváté dráze po boku Američana Noaha Lyles bez zbytečného respektu. Se svým idolem se parádně vyvezl a výsledkem byla třetí přímo postupová pozice v parádním čase 20.40, kterým svěřenec trenéra Michala Nováka zaostal jen setinu za vlastním národním rekordem z mistrovství České republiky v Táboře a může se těšit na semifinále světového šampionátu.

 

V první kvalifikační skupině oštěpařek házela Nikola Ogrodníková, která chtěla navázat na svou finálovou účast z loňského šampionátu v Eugene, kde brala osmé místo. To se jí bohužel nepodařilo. Nikola se tentokrát prala hlavně s technikou a její nejdelší pokus z třetí série nakonec měřil 54.36, což bylo od finále opravdu daleko. V této kvalifikační skupině hodila nejdále Lotyška Lina Muze-Sirmová, která poslala svůj oštěp na 63.50.

 

Další dvě české oštěpařky se představily v druhé kvalifikační skupině. Nikol Tabačková odlétala do Budapešti s nejslabším sezónním výkonem z našeho tria, přesto si vedla nejlépe, i když ani ona nebyla se svými hody spokojena. Nejdále dolétl její oštěp na 55.45. Irena Gillarová měla nejdelší hned úvodní pokus, když zapsala 54.15, což bylo také daleko za jejími možnostmi. Bohužel i ona bude odjíždět z tohoto šampionátu zklamaná. Vstupenkou do finále byl výkon 59.66.

 

 

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář