Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. 8. 2023

VONDROVÁ S PETRŽILKOVOU DO SEMIFINÁLE MS

 

V rámci dopoledního programu druhého soutěžního dne na mistrovství světa v Budapešti se představilo pět českých reprezentantů. Čtvrtkařkám Ladě Vondrové a Tereze Petržilkové se podařilo postoupit do semifinále. Matěj Krsek a Vít Müller skončili v rozběhu. Chodkyně Eliška Martínková obsadila v závodě na 20 kilometrů 27. místo.

Poměrně brzy po startu závodu chodkyň na 20 kilometrů se od zbytku startovního pole odpoutala sedmičlenná skupinka favoritek a potenciálních medailistek. V ní nechyběly ani obhájkyně světového titulu Kimberly García Leónová z Peru a nejrychlejší žena této sezóny Španělka María Perézová. Jediná česká zástupkyně Eliška Martínková procházela pátým kilometrem na 33. místě. Ve vedoucí skupince byla velmi aktivní García Leónová, která se převážně starala o tempo. V polovině závodu si Eliška mírně polepšila na 28. příčku. V ten moment byla na čele osmička závodnic, jelikož se na vedoucí skupinku dotáhla ještě Ekvádorka Glenda Morejónová.

Krátce po patnáctém kilometru se odhodlala k nástupu María Perézová a začala na své soupeřky získávat rozhodující náskok. Martínková se pohybovala ve třech čtvrtinách závodu okolo třicáté pozice průběžného pořadí. María Perézová si pak v poklidu došla pro svůj premiérový titul mistryně světa v čase 1:26:51. Její čas mohl být ještě kvalitnější, ale posledních pár set metrů už si užívala vítězné ovace. Stříbro si na krk pověsí Australanka Jemina Montagová, která jako jediná alespoň částečně dokázala reagovat na nástup Španělky. Napínavý souboj o bronz vyzněl nejlépe pro Italku Antonellu Palmisanovou (1:27:26). Obhájkyně titulu Kimberly García Leónová tentokrát skončila bez medaile na čtvrtém místě za 1:27:32. Eliška Martínková prošla cílem jako 27. v čase 1:34:02.

 

Jen dvanáct hodin po zisku senzační bronzové medaile ve smíšené štafetě zaklekly naše čtvrtkařky do bloků rozběhů na 400 metrů. Přesto, že času na regeneraci bylo opravdu málo, vedly si obě skvěle. Lada Vondrová sice na přímý postup nedosáhla, ale díky novému osobnímu rekordu 50.92 postoupila i ze čtvrtého místa v rozběhu. Dosavadní kariérní maximum si vylepšila o 21 setin a vůbec poprvé v kariéře pokořila hranici 51 vteřin. Její radost mohla být dvojnásobná, jelikož tímto výkonem zároveň splnila ostrý limit pro start na olympijských hrách v Paříži. Vítězka jejího rozběhu Marileidy Paulinová byla nejrychlejší z celého startovního pole za 49.90.

 

Tereza Petržilková si zajistila postup vynikajícím závěrem v poslední rovince. Na cílové šachovnici se dostala o tři setiny před Norku Henriette Jaegerovou a šla díky tomu do semifinále přímo v čase 51.30, což bylo rozhodující, protože Norce čas 51.33 už k postupu nestačil. Z favoritek vypadla americká halová rekordmanka Britton Wilsonová.

 

Matěj Krsek odstartoval do závěrečného šestého rozběhu na 400 metrů z třetí dráhy. Všechny své soupeře tak měl před sebou. Ač se pral v tropickém počasí s tratí statečně čas 45.99 stačil na šesté místo a Matěj tak byl od postupu poměrně daleko. K tomu by si musel vylepšit osobní rekord. Celkově skončí na 36. příčce. Nejrychlejší rozběhový čas měl na svědomí Nor Havard Ingvaldsen, jenž se blýskl novým národním rekordem 44.39.

 

V rozbězích skončila také cesta Víta Müllera na čtvrtce překážek. Svěřenec Jiřího Kmínka měl velmi rychlý běh, kde obsadil i s kvalitním časem 49.37 sedmé místo. Přesto mohl až do posledního rozběhu živit naději na postup. Ta se rozplynula až po závěrečném rozběhu a Víťovi se tak do semifinále postoupit nepodařilo. Z Budapešti si tak odveze 24. místo. Nejrychleji běžel brazilský obhájce titulu Alison dos Santos za 48.12.

 

Výsledky

 
(zdroj www.atletika.cz) 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář