Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 5. 2023

Prague Marathon 2023: Traťový rekord mezi muži, republikové tituly Stewartové a Pavlištovi

 

 

Neděle 7.května nabídla  další ročník Prague International Marathonu. Bylo se vskutku na co dívat! Poprvé od roku 1995 start a cíl na byl  Můstku. Kromě individuálního klání  se do  akce počítal také charitativní Battle Of The Teams. 

Celkem se na trati představilo více než 10000 atletů, ať už nadšenců, nebo  bojujících o přední místa. Start provedl prezident republiky Petr Pavel.

Velkou část závodu mužů o prvenství bojovali Etiopan Sisay Lemma a Alexander Mutiso. Rozhodující okamžik nastal v průběhu 38. kilometru. Mutiso  zvítězil v  novém traťovém rekordu 2:05:10 a o 29 vteřin  vylepšil třináct let starý zápis krajana Eliuda Kiptanuie. Lemma uhájil  byl druhý (2:06:27)  a Philomen Rono, rovněž z  Keni, třetí (2:06:51).

Mistrem ČR se počtvrté v kariéře stal Vít Pavlišta v čase 2:19:14: "Mám velikou radost. Přiznám se, že jsem s časem pod 2:20, ani s titulem tak trochu nepočítal. Až do 30.km jsem se cítil skvěle. V závěru jsem trochu sotva pletl nohama,ale nebylo to nic hrozného," uvedl po závodě. 

Nejrychlejší v kategorii žen byla Etiopanka Worknesh Edesová po suverénním výkonu v čase 2:20:41. Na stupně vítězek ji doprovodily  Keňanky Margaret Wangariová (2:23:53) a Viola Kibiwotová (2:24:55).

Nejlepší naší závodnicí byla Moira Stewartová, pro niž to byl premiérový maratonský titul. Celkově doběhla na sedmém místě s časem 2:31:54, ačkoli nesplnila ani olympijský limit, ani kvalifikační kritérium pro letošní MS. Fantastický osobák o 10 minut si vylepšila druhá v českém republikovém maratonském pořadí a mezi všemi atletkami osmá Barbora Macurová (2:35:26). Bronz na MČR stejně jako  v roce  2021 patřil Evě Filipiové, rovněž v osobním maximu 2:43:50. "Atmosféra  kolem trati byla parádní, hodně mě povzbudilo, že mne podporovala i rodina. Diváci, stejně jako na půlmaratonu, dokázali fantasticky povzbuzovat.  Nejvíc mi dalo zabrat posledních 5 km, jen tak tak, že jsem nezakopla - nohy jsem měla doslova jako z gumy. Podle plánu byla první půlka závodu, pak to šlo z kopce. Na výsledném čase se podepsal i fakt, že jsem neměla natrénováno tolik objemové zátěže, jak bych si přála," řekla  na  pozávodní tiskové konferenci česká mistryně. 

Kompletní výsledky zde:

https://www.runczech.com/cs/results/resultsEventDetail?eventId=24850&frm.subeventId=24851&page=1&per_page=15&sort=finishTime 

( využito informací z www.atletika.cz, zápisků a rozhovorů během akce, vše do článku sestavila Michaela Famfulíková) 

 

 

 

 
 
 

Náhledy fotografií ze složky Prague Marathon 2023- foto M.Famfulíková

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář